ZAVIČAJ JUNAKA

ošto nam vremenska prognoza cijele sedmice nije išla na ruku da idemo na planinu, odlučismo se da posjetimo malo mjesto koje se prvi put spominje u 13.st. U starom selu pod Biokovom nalaze se ostaci kule iz vremena turskih osvajanja, grob i legenda o mladom paru poput Shakespeareova Romea i Julije. Smješten između strmih grebena Biokova i morske obale, Drvenik je podijeljen na dva dijela: Gornju i Donju Valu koje su lokalnom cestom dugom oko 2 km međusobno povezane. Malo turističko mjesto koje jednostavno vrijedi posjetiti. Njegove prelijepe plaže sa kristalno čistom vodom i drvećem koje pravi hlad na plaži mame turiste iz raznih krajeva.

 

Iznad Drvenika nalazi se vidikovac Kremenik s kojeg se pruža pogled na obližnje otoke. Uska asfaltna cesta dalje vodi do starog sela te do stećka Kostanića greb koji krije davnu ljubavnu priču. Prije tri stoljeća, mlada djevojka iz Drvenika, Anđelija, zaljubila se u seoskog dečka Ljubomira. No za lijepu Anđelku odlučeno je da se uda za bogatog turskog vazalnog kneza Miletića iz Vrgorca. Zaljubljeni par nije htio odustati pa su odlučili potajno pobjeći. Nažalost, naoružana i ljuta turska vojska spriječila je njenog ljubavnika, a Ljubomir je ubijen. Ljubomirov brat osvetio je bratovu smrt i vratio slomljenu Anđelicu u selo. Tužna Anđelka je dva dana dozivala svoju ljubav, a treći dan umrla je od tuge za voljenim Ljubomirom. Ova ljubavna priča preživjela je među stanovnicima i zadržana je i prepričavana i do danas. U starom selu nalazi se i spomenik koji opisuje slavnu Drveničku ljubavnu priču.

 

Malo dalje na brdu poznatom kao Gradina nalazi se ruševina utvrde koja se spominje već u XV stoljeću. Fortifikacijski sklop izvorno se sastojao od odbrambenog zida te višekatne kule s nizom puškarnica na sjeveru koje slijede topografske karakteristike brda. No, utvrda Gradina najpoznatija je po bitci iz 1687.godine kada su se drveničke žene hrabro borile protiv turskih osvajača. Naime, muškarci su otišli s vojskom na Sinj, boriti se protiv istih tih Turaka, koji su došli na nebranjeno područje Gornjeg Makarskog primorja.

Hrabre drveničke žene su odolijevale brojnim turskim napadima na utvrdu te su čak turci u jednom trenutno i odustali od napada. No uvidjevši da su same žene unutar utvrde vratiše se te osvojiše utvrdu i odvedoše 80 žena i djevojaka u roblje, a što nisu mogli sa sobom povesti - pobiše.Stoga ovaj vidikovac ima primarnu svrhu da upozna izletnike s navedenim događajem i da mu pokuša dočarati junačku žrtvu drveničkih žena koje su hrabro stale na put osvajačkoj vojsci. Vidikovac unutar utvrde pruža spektakularan pogled na srednjodalmatinske otoke, dok ostaci utvrde služe kao podsjetnik da se junaštvo drveničkih žena, kojima od tada više nije bilo ni traga ni glasa, nikada ne zaboravi.

 

Drvenik je dobio ime po drveću kojega je tada na padinama Biokova bilo u izobilju, prvenstveno hrasta. Lijepe šumovite uvale s izvorima pitke vode te šljunčane i stjenovite plaže daju mu osobitu draž. Idealno je mjesto za provesti odmor s obitelji i pobjeći od svakodnevnih obaveza i stresa.

 

#triofantastiko😻

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram